Tapasztalataim az Anamé Programmal és a fejlődésem

Tapasztalataim az Anamé Programmal és a fejlődésem

A szív felemelése az Anamé Programmal

Hogyan éljünk szívből?

2021. január 20. - Megyeri Laci

 

Lassan 13 éve gyakorlok az Anamé Programmal. Ebben a blogbejegyzésben összeszedtem olyan tippeket és javaslatokat, ami segíthet neked is, hogy kiteljesedjen az életed a maga teljes fényében. Karma Killer jógaoktatóként a saját tapasztalataim alapján kidolgozott javaslataimat szeretném megosztani veled szíved felemeléséhez. Azokat, amik nekem is segítettek a fejlődésem útján.

Köszöntelek, kedves olvasó!

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy már eddig a mondatig is eljutottál az olvasásban, mert szinte mindenhol azzal találkozunk, hogy élj szívből! Mindenkinek megvan a véleménye erről, és természetesen a legtöbben meg vannak győződve róla, hogy jól csinálják. 

És igazuk is van! Mindenki jól csinálja!

De mit is jelent ez? Mindenki szeretetben szeret élni, még ha saját magának sem vallja be. Emberek vagyunk. Ez az egyik hívó gondolata a különböző jógairányzatoknak is, legyen szó például hatha, rádzsa vagy akár kundalini jógáról. Ha szeretetben tudunk egymással kapcsolódni, akkor megnyugszik a szívünk, el tudunk lazulni és jól érezzük magunkat. Nem ismerek olyan embert, aki nem erre vágyna. 

Szeretni és szeretve lenni. Ez mélyen kódolva van bennünk. Ezért mindenki a saját képességei szerint mindent meg is tesz, és önmaga módján jól is csinálja még akkor is ha úgy érzi, nem éri el a kívánt célt.

 

Akkor minek ez az írás? Mi értelme tovább olvasni?

Azért, mert az életed változik meg, ha nem fejből akarod megoldani a szíved fejlődését, hanem ott, ahol a probléma felvetődik: a szív energiaközpontjában.

Dunát lehetne rekeszteni a sok újságcikkből, könyvből és videóból, amely arról szól, hogy hogyan oldd meg a lelki problémáid. Biztos sok hasznos tanácsot is adnak az élethez. A felszínen egy darabig megoldásnak is tűnnek. Ha azonban nem a probléma gyökerére hat a megoldás, akkor csak egy ideig működik a dolog, mert ha egy kicsit is lazul a fegyelmezettség, akkor bizony visszatér a régi minta, ami miatt elkezdtük az egészet. Az eszünk, fegyelmünk segítségével például tudunk szeretettel gondolni arra, aki megbántott minket, de amíg nincs meg a szívünkben a valódi megbocsátás, addig ezt csak a felszínen tudjuk megtartani - amint nem figyelünk oda, semmivé válik, és visszazuhanunk a régi kerékvágásba. Te is tapasztaltál már ilyet? Minden tiszteletem azé, aki ezt a példában felhozott megbocsátást létre tudja hozni magában és tartani is tudja, ugyanakkor belátható, hogy ez nem a végső megoldás. Ez még ugyanis nem a szív felszabadulása. 

Arról már azonban kevesen szólnak, miként oldd fel, szüntesd meg a saját szívedben lévő gátakat, falakat, félelmeket, és vedd végre birtokodba a saját szívedet. Ezekről is inkább általánosságokban beszélnek, és sokszor csak a harmadik szem erejét (tehát a figyelmet) használják, amikor a gyakorlati végrehajtás szóba kerül.

Az én tapasztalatom, hogy akkor tudtam a szívem területén és a szeretetben előrelépni, amikor csakratisztítással feloldottam a szívcsakrámban lévő fájdalmakat, félelmeket olyan megoldásokkal, amelyek valóban hatottak. 

dsc_0678_1.jpg

Ezt érintettem már egy korábbi blogbejegyzésemben is. Míg ott a szívem felszabadításán volt a hangsúly, itt most a gyakorlati megoldásokon, segítségeken van. Azokon, amelyek valóban segítenek.

Ahhoz, hogy a szívcsakra működését jobban megértsük, érdemes felidézni, mit ír a szívcsakráról Balázs Valéria Anamét a Csakra program című könyvben:

“A szív szintjén a világ megnyílik. Egységet élhetsz át: nem csak egyén vagy, de az emberiség része is. Megnyílik a szíved magadra és másokra, ami lehetetlenné teszi az itélkezést, mivel az élet folyamatában és kapcsolatok összefonódásában látod. Innen nézve  a legnagyobb sötétség is csak átmeneti állapot és nem végállomás.

Ez a szint elhozza neked a megbocsátás ajándékát.”

Ahogy minden csakrára, így a  szívcsakrára is jellemző az, hogy amikor ki van billenve az optimális működéshez képest (később még visszatérünk erre), akkor alul- vagy túlműködéses szívcsakráról beszélünk.

 

Nézzük, milyen az, amikor alulműködéses a szívcsakra:

  • Ilyenkor a mellkas beesik, és a vállak mint védelmező bástyák, kétoldalt előrébb állnak, mintha folyamatosan védeni kellene a szívet.
  • Ebben az állapotban az ember félelemmel tekint az érzelmekre. Nem akar beléjük keveredni.
  • Magatartása érzéketlennek, távolságtartónak tűnhet.
  • Jellemző egyfajta visszahúzódó attitűd.
  • Az ember érzelmileg nehezen bevonható.

 

És most vizsgáljuk meg a túlműködéses szívcsakrát:

  • Ekkor, elentétben az alulműködéshez képest, a vállak hátrébb vannak, mint a mellkas. A mellkas folyamatosan nyitva, túlfeszített állapotú, a deréktáji szakaszon túlzott homorulat figyelhető meg.
  • Érzelmileg könnyen berántható az emberi szituációkba úgy, hogy nincs kapcsolatban a saját érzelmeivel. Könnyen átveszi mások érzelmeit.
  • Érzelmileg könnyen ingerelhető, kibillenthető, nem stabil.
  • Önmagát nem kímélve segít másoknak, sokszor feláldozva saját erőforrásait. Helper-szindróma. Ez gátolja a saját és a másik ember fejlődését is.

 

A szív testterületéről mindenki tudja, hogy hol van, de a szívcsakrához egy egész testszelvény tartozik. Ez a gyomorszájtól a kulcscsont alatti részig tart. Legerősebben testi oldalról a csakrára a szegycsont közepénél tudunk hatni (ezt hívják csakra ksétram pontnak, ilyen pontja minden csakrának van).

Amikor a gyakorló az energiagyakorlatok segítségével elkezdi kitisztítani és felszabadítani a szívcsakráját, akkor különböző testi és lelki érzetekkel találkozik. Testi szinten a mellkas nyomásra érzékeny lehet, enyhe bizsergés jelentkezhet a karokban, kézujjakban, vállakban. A szegycsont ropoghat, ha nem volt a helyén. Lelki szinten feljöhetnek erősebb érzelmek, például szomorúság, aminek az ember nem tudja az okát, vagy hirtelen feltörő magasztos érzelem, mintha túlcsordulna a szív, mintha állandóan a sírás közelében lenne. 

A szív kiteljesedett, természetes működésekor az ember képes szeretetet adni és szeretetet elfogadni. Az érzékenységéhez olyan erő társul, ami meg tudja tartani minden helyzetben. Nyitott, fogékony az érzelmekre, érzésekre, ugyanakkor érzelmileg stabil, nem kibillenthető.

sziv2.jpg

Tudom, későn szólok, hiszen emberek vagyunk de, kérlek, drága olvasóm, hogy ne kezdd el diagnosztizálni magad az előzőek alapján, mert mindez csak általános leírása a szívcsakrának. A különböző energiaközpontok erősen hatnak egymás működésére, átszínezik egymást, ezért az egész energiatest vizsgálata tárja fel a csakrák állapotát, így a szeretet központjáét is. 

Mindannyian a szívcsakrának az előzőekben leírt optimális működésére vágyunk, hiszen akkor tudjuk igazán szívből adni és elfogadni a szeretetet. Egy olyan stabilitása, rendíthetetlensége lesz így a szívüknek, ami megtart az élet legnagyobb viharai közben is, akár veszteségről, a szeretteink elengedéséről van szó, akár arról, hogy meg tudjunk bocsátani másoknak az ellenünk elkövetett dolgokért. És fontos leszögezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy beletörődünk a fájdalomba, amit a megbántás okozott, sőt! A szívünk tisztasága miatt nem tud a fájdalom csatlakozni hozzánk, megragadni bennünk

A fájdalmat átéljük a maga tisztaságában, majd megakadás nélkül átmegy rajtunk. Nem marad más bennünk, mint az átélt tapasztalat érzelmi töltés nélkül. A gyakorlással, fejlődéssel elért magasabb energiaszint miatt már teljesen másként látjuk, érzékeljük ugyanazt a helyzetet. Ez a magasabb energiaszint a kulcsa a dolognak. Ekkor igazán élő a szív. A veszteségeim feldolgozásáról szólt egyik korábbi blogbejegyzésem.

A magasabb energiaszintről Anamé egyik blogbejegyzéséből idéznék pár mondatot, ami nagyon jól szemlélteti, miért érdemes elérni ezt az állapotot:

“Nem mindegy, hogy milyen energia szinten élünk, vagyis milyen a rezgésünk, a kisugárzásunk, milyen frekvencián, frekvenciasávban rezgünk. Minél magasabban, annál emelkedettebb, tisztább, fényesebb, szeretetteljesebb gondolatok érzelmek cselekedetek jellemzőek ránk. Mindig minden ember vágyik arra, hogy jobb állapotú legyen a teste, a belső világa, és arra, hogy minél magasabb rezgésű, szép dolgok vegyék körül.”

img_5063.JPG

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a részlet, akkor érdemes követned az Anamé Program életmódblogot, ahol nagyon sok érdekes cikket találsz a magasabb energiaszintről is. 

Saját tapasztalatom, hogy a magasabb energiaszint sokkal könnyebbé teszi a mindennapi tevékenységeket. Ugyanaz a megoldandó feladat, ami máskor nyűg és ellenállást szül, megváltozik. Amíg korábban nemszeretem feladatként éltem meg, most már megtalálom benne a szépségeket is.

Nekem ilyen volt például az autóm szervizbe vitele. Nagyon nemszeretem feladat volt ez régebben számomra, és nem csak azért mert pénzt kellett kiadnom. :) Egyszerűen mélyen belül volt egy ellenállásom az egésszel szemben. A javító céggel nem volt probléma, évek óta oda hordom az autót. Viszont macerás szabaddá tennem magam arra az időpontra bevinni és elhozni a kocsit, keresztülmenni a városon oda-vissza a budapesti forgalmi dugón, stb. Változást az hozott, amikor elkezdtem Anamé jógaóráira járni és végezni a csakratisztító és -töltő gyakorlatokat. Sikerült egy magasabb energiaszintet elérnem.

Kihullott a negatív érzelmi töltése ennek a helyzetnek bennem azáltal, hogy a magasabb energiaszint miatt már másként éltem meg ugyanazt a dolgot. Egyszerű, elintézendő feladattá vált, azzá, ami valójában. Már nem okozott gondot az időpontok megszervezése. Az odaúton előre tudtam örülni annak, hogy ki fogják javítani a hibáját, és tudtam élvezni a vezetést. (Amúgy is szeretek vezetni, csak korábban nagyon fel tudott idegesíteni, ha dugó volt a telített utakon és az, amikor csak harmadszori lámpaváltásra jutok át a kereszteződésen.) Amikor pedig elhoztam a szervizből az autót, akkor jobban tudtam örülni annak, hogy megjavították, újra jól működik. Szívből tudtam ujjongani az autónak, mintha új lenne (pedig már 20 éves).

Ez a hétköznapi életből vett példa, és csak egy a sok közül. A magasabb energiaszint adta meg számomra azt, hogy teljesen másként éljen meg az életemet. A bennem létrejövő változás eredménye, hogy a világot és annak minden részét egyre jobban a maga valóságában érzékelem, valamint kezelem, és nem a saját félelmeim, gálásaim, fájdalmaim rángatása által. A saját magasabb energiaszintem által helyükre kerülnek a dolgok.

A fentiek alapján érthető, hogy mennyire fontos a magas energiaszint. El lehet érni, hogy ne elszenvedői legyünk az életünknek, hanem alkotói. Nem mindegy, hogy a sors irányít minket, vagy mi a sorsunkat. Ez a magas energiaszint minden csakránál elérhető, így minden életterületeden megélheted a kiteljesedést.

Sokfelé kerestem a fejlődés útját korábban (erről szól első blogbejegyzésem is), de én itt találtam meg, az energiaszint emelésében. Ennek útja az Anamé jóga. Ez a jóga kezdőknek, haladóknak, gyakorlatilag mindenkinek ajánlható. Az energiaközpontokra ható jógalégzéses gyakorlatok a csakrák megnyitása nélkül, a csakrák tisztításával dolgoznak. 2007 óta járok ezen az úton. Az Anamé jógagyakorlatok (összefoglaló neve Karma Killer jóga) hatására teljesen megváltozott az életem, amióta először elmentem az Anamé jóga budapesti jógatanfolyamára. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sok felesleges szenvedést megspóroltam magamnak és a környezetemnek azzal, hogy ezen az úton járok. Ebbe természetesen beletartozik a szívem tisztulása is, amiről a már korábban említett blogbejegyzéseimben részletesen is írtam. 

Mielőtt rátérek az általam kipróbált és bevált tippek ismertetéséhez a szíved felemeléséhez, még egy “apróság”. Nézzük meg, hogy milyen élet az, amikor a szív emelkedett állapotba kerül. Vajon hogyan szolgál ilyenkor a szeretet központja? Újra Anamét és az Anamé Program életmódblogját hívom segítségül, mert annyira pontosan és szépen megfogalmazza:

Csakratisztítással a szívcsakrád jó állapotba hozható!

Amikor a szívcsakra egyensúlyba kerül, az érzékenységhez erő társul. Így az ember, miközben felméri a környezet igényeit, kapcsolatban marad a saját belső érzéseivel, igényeivel is. Megszületik a feddhetetlenség erénye, ami az etika magas szintjét jelenti. Bölcsességgel és szeretettel képes megnyilvánulni az adott helyzetben anélkül, hogy mások dicsérete vagy ellenérzései irányítanák. Úgy képviseli belső igazságát, hogy az nincs sem a saját, sem mások ártalmára. Ilyenkor a környezet felfedezi saját energiaforrásait és képességét az előrejutásra.

Ugye te is szeretnéd elérni azt a szintet, ahol a szeretethez erő, stabilitás, érzékenység és szabadság társul?

Bevált ötleteim a szív szabadságához

Remélem, kellően felcsigáztalak a tippjeimhez! Térjünk is rá ezekre.

 

  1. Nem baj, ha fáj a szíved, a lelked!

Itt most nem a fizikai fájdalomról beszélek, mert abban az esetben, kérlek, keresd fel az orvosodat. Most arra gondolok, amikor az ember lelke fáj.

Ahogy a Karma Killer jóga gyakorlatainak hatására a szívcsakra tisztul, a folyamatban mozgásba jönnek az ott lévő fájdalmak. A magasabb energiaszint elkezdi kinyomni őket az életedből. Ez természetes folyamat. Fontos tudnod, hogy ez csak akkor következik be, ha az energiarendszered elbírja annak az elakadásnak az elengedését. Alapvető a biztonság ezen az úton, minden gyakorlat stabilitáson alapul. Amikor végre megmozdul, elkezd a felszínre jönni a fel nem dolgozott fájdalom, akkor megmutatja magát, mielőtt végleg távozna. Ez van, hogy testérzetben jelentkezik, például enyhén bizseregnek a karok, vállak, és van, hogy lelki érzetben, például szomorú az ember szíve. Ennek ilyenkor helye van. Olyan, mint ahogy a szálka kivetődik a testből. Önmagától is kivetődik hosszú idő után (életünkben ilyen a sors), de megfelelő eszközt használva sokkal hamarabb, gyorsabban, fájdalommentesebben is eltávolítható (ez az Anamé Program). 

Én megengedtem magamnak, hogy ilyenkor fájjon a szívem. Nem volt jó érzés, de hagytam, hogy megtörténjen. Amennyire tudtam, igyekeztem megfigyelni az egész folyamatot picit kívülről, a tanú szemszögéből. Érezhető volt, hogy ahogy a szívem tisztul, egyre súlytalanabbá válik a fájdalom. Engedd meg magadnak, hogy ilyenkor fájjon a szíved. Gyorsabban el tudod engedni a fájdalmat. 

 

  1. Folyamatosan végezd az  Anamé jógagyakorlatokat!

Az állhatatos törekvés a fejlődésre mindig meghozza a gyümölcsét. Akár egyéni, akár csoportos Anamé jóga órákról van szó, Anamé órarendjéből tudsz választani. A szívem tisztításánál (is) azt tapasztaltam, hogy a gyakorlások rendszeressége sokat segít, hogy megtartsam a fókuszt a fejlődésen. Nem enged belesüppedni egy lefelé húzó érzelmi spirálba, megtart.

 

  1. Használj a szívhez tartozó, a gyakorlást kiegészítő energetizált kristályokat, hanganyagokat és vizeket!

Nekem mindig segítettek, a gyakorlás mellett nagy támaszaim ezek az Anamé által energetizált dolgok.

Amikor felveszem a csuklómra a szívcsakrához tartozó csakratisztító és energetizáló karkötőket, valamint az aktiválót és a Magyarország (a szívcsakra magasabb aspektusa) kristályokat, egy finom áramlás figyelhető meg a két kézfejem között a szívemen keresztül. Élőbbé válik ez a terület.

A szívcsakra hanganyagban található meditációk abban segítenek, hogy kiemelnek a hétköznapok nyomása alól. Imádom azt az érzést! És ami a legfontosabb, minél többször hallgatom, érezhetően annál felszabadultabb a szívem. Van úgy, hogy egyéb tevékenység közben, a háttérben hallgatom, mint egy rádiót. Akkor is jólesik.

A szívcsakra víz és a Magyarország víz azért esik jól, mert érezhetően átmossák a szívemet, és így felfrissítik.

Legújabb kedvencem pedig az energetizált arcroller! (Lehet, hogy azért, mert gyerekkoromban szerettem rollerezni. :) ) A blogbejegyzés írásakor még csak 2 hete használom, de már imádom. Kicsit kilóg az eddigiek közül, mert ez nemcsak a szívre, hanem a harmadik szemre is hat, de fentebb már írtam, hogy az energiaközpontok befolyásolják egymás működését. Reggel az energetizálóval, este pedig a tisztítóval végzem a gyakorlatot. 

Annyira élvezem a hatásukat, hogy inkább később fekszem le, illetve korábban kelek fel, de nem hagyok ki egy alkalmat sem. Jólesően kifolyik a feszültség nemcsak az arcomból, hanem a szívemből és a harmadik szememből is.

unnamed_4.jpg

  1. A stresszoldás teniszlabdával gyakorlat rendszeres végzése

Ez volt az a gyakorlat, amit először kaptam Anamétól, ám nem emiatt szeretem ennyire ezt a gyakorlatot. Nagyon sokszor csináltam már és még csinálni is fogom. Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége is. Egyszerűen ráfekszik az ember a labdára, és elkezdi a gyakorlatot. Olyan mélyen tisztítja a szívemet, hogy légzéseknél szinte belefolyok a talajba, és mindig tisztul az aktuális réteg. Ha feszültséget érzek a szívemben, akkor megcsinálom és máris oldódik minden. Nem lehet túlbecsülni ennek a gyakorlatnak a fontosságát! 

Az emberi kapcsolódásban fontos szerepet játszik a szív és a szív állapota. Ez csak akkor tudatosult bennem, amikor elkezdtem járni órákra Anaméhoz (akkor már hét éve táncoltam,  argentin tangóztam), és érezhető volt, hogy ha az ő órája után megyek tangóestre táncolni, akkor jobban tudok kapcsolódni a táncpartnereimhez és a zenéhez is. A szívem állapota miatt sokszor kaptam Anamétól a stresszoldó teniszlabdás gyakorlatot. Utána érezhetően szabadabb tér nyílt a szívemnél, ami engedte, hogy kifelé tisztább lehessen a kapcsolódás. Jó értelemben sokkal mélyebbé vált a táncom. A szív tisztább állapota engedte, hogy jobban a jelenben legyek. Ilyenkor nem nyom a múlt és nem aggaszt a jövő. Csak a pillanat varázsa létezik. Fantasztikus állapot.

Ha még nem ismered és ki szeretnéd próbálni a stresszoldás teniszlabdával gyakorlatot, ezen a linken megtalálod.

Kedves olvasóm! Remélem, sikerült néhány hasznos tippet adnom számodra a fejlődésedhez és ahhoz a kitartó munkához, ami segít egy tisztább, emelkedetebb szív eléréséhez.

Ha kérdésed van, akkor kérlek, tedd fel a kommentszekcióban, amennyiben pedig úgy érzed, oszd meg másokkal is ezt az írást.

Következő blogbejegyzésemben férfioldalról világítom meg a fejlődés útját, az Anamé Programot.

Szeretettel,

Laci












 














































 

 

 

 




A bejegyzés trackback címe:

https://fejlodesanameprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr516397806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása