Tapasztalataim az Anamé Programmal és a fejlődésem

Tapasztalataim az Anamé Programmal és a fejlődésem

Hat tipp az Anamé Program ingyenes jógagyakorlataihoz

2021. február 10. - Megyeri Laci

 

Az Anamé jóga – vagy más néven Karmakiller jóga – egy olyan komplex transzformációs rendszer, ami a fejlődést szolgálja. Több összetevőből áll. Ezek összessége alkotja a kincsesláda – vagy inkább szerszámos láda – tartalmát. Ezekből mutatok be párat ebben a blogbejegyzésben. Adok hozzájuk néhány hasznos tanácsot is a tapasztalataim alapján, hogy minél jobban ki tudd használni azt, ami bennük rejlik.

A cím megtévesztő lehet számodra, hiszen a kincsesládikó szónál egy mívesen kialakított, szép doboz képe jelenik meg előttünk, ami tele van gyémánttal, arannyal, drágakővel. Itt most természetesen nem ilyen tárgyakról lesz szó. Ám ezek a kincsek sokkal többet adnak: olyasmit, amit nem lehet arannyal, gyémánttal elcserélni. Sokkal többet érnek, mint bármilyen drágakő. Azt a lehetőséget rejtik magukban, hogy megváltoztasd az életedet!

Lehet, hogy jobban illik rájuk a szerszám szó. Nézd el nekem, drága olvasóm, tudod, én műszaki ember vagyok. Egy tökéletes szerszámot, ami segít leküzdeni az élet akadályait, többre tartok, mint holmi káprázatot, csillogást. Természetesen annak is megvan a helye a világban, én is szeretem a szép dolgokat. De egy gondosan megtervezett, kicsiszolt szerszám könnyebben elérhető a számunkra és többet ad az életünkhöz, mint a cifra csillogás. Jó-jó! Igazad van! A szerszám szó talán túl materiális azoknak a dolgoknak a bemutatásához, amik abban segítenek, hogy könnyebbé, boldogabbá, fényesebbé váljon az életünk. És a kincs szónak mégiscsak jobb hangulata van, mint a nehéz, fémes ízű szerszám szónak. Maradjunk akkor inkább a kincs szónál.

treasure-chest-619868_1920.jpg

A kincsek közös tulajdonsága

Kezdjük a legfontosabbal! Ezek a kincsek mind azért vannak, hogy csökkenjen a szenvedés az életünkben és boldogabb, kiteljesedettebb életet éljünk. Segítenek megszabadulni a félelemtől, a fájdalomtól és mindattól, ami nehézzé teszi az életünket. Ezáltal egy magasabb szintet segítenek elérni, ahol az élet negatív dolgai már nem tudnak ránk akaszkodni. Ezen a szinten a derű, a boldogság, a ragyogás, a bőség a maguk teljességében megélhető.

Maga a felsorolás, a kincsek ismertetése teljesen szubjektív lesz, mert azokról lesz szó, amiket én kedvelek. Ugyanakkor teljesen objektív is a felsorolás, hiszen átélve a hatásukat, első kézből, a saját közvetlen megélésemen keresztül mutatom be őket.

Mielőtt rátérek kedvenceim bemutatására, érdemes megnéznünk azt az alapot, amin a működésük nyugszik. Ez pedig az energiaáramlás szabályrendszere.

 

Az energiaáramlás alapjai,

avagy jóga kezdőknek

 

A jóga tradíciók (hatha, kundalini jóga stb.) szerint testünk több, mint csak fizikai test, valójában rezgésből áll. Az energiatest az energiaközpontokból (csakrákból), az őket összekötő energiavezetékekből és a bennük áramló energiából áll. 

Ahol sok energiavezeték találkozik, ott jönnek létre a csakrák. Az energiatestünkben hét fő csakra van a gerinc mentén, a farokcsigolyától egészen a fejtetőig. Minden energiaközpont lefed több életterületet, együtt pedig lefedik az emberi élet teljességét. 

 

Azt, hogy milyen az életünk, a csakráink állapota határozza meg. Nem mindegy, hogy egy adott csakrában szabadon tud-e áramolni az energia, vagy akadályok nehezítik az útját. 

Amikor elakadások vannak egy csakrában, akkor a hozzá tartozó életterület rángatja az embert. 

 

Ha például a köldökcsakrában lévő elakadások miatt ez az energiaközpont alulműködik (vagyis gyengébb, mint optimális esetben), akkor gyenge az ember ereje ahhoz, hogy elérje a céljait. Az önérvényesítés is csorbát szenved, nem tud kiállni önmagáért, nem tudja megvédeni a saját határait másokkal szemben. Az Anamé jóga gyakorlataival, csakratisztítással és -erősítéssel ezek az elakadások megszüntethetők. A tisztább, erősebb energiaközpont révén már ez az életterület is másként fog működni. A több erő magasabb frekvencián már megadja azt, hogy legyen kellő ereje az embernek a céljai megvalósításához. Nemesen ki tud állni önmagáért, meg tudja védeni a határait. Ekkor már a csakra nem rángatja az embert, hanem szolgálja. Ez nagy életminőség-különbség. Az az erő, ami addig zárványként volt bezárva a köldökcsakrába, már szabadon hozzáférhető és használható. Szolgál és nem rángat. Nagy különbség.

Ez csak egy példa a sok közül, de ez minden csakra esetében így működik. 

A tisztulásokat, erősödéseket természetesen magam is átéltem, amióta először eljutottam Balázs Valéria Anamé jógastúdiójába az első jógaórámra. Akkor már a jóga Budapesten eléggé elterjedt volt. Sok jógatanfolyam közül lehetett választani. Én Anamé órarendjéből választottam órát. Miután elkezdtem járni hozzá rendszeresen gyakorolni, szépen lassan elkezdett megváltozni  az életem. A csakráim tisztulása és erősödése segített nekem például abban, hogy jobban kiálljak magamért, megvédjem a határaimat. De ne higgy nekem! Kezdd el a gyakorlást és tapasztald meg saját magad, hogy milyen a boldog, kiteljesedett élet!



Kedvenceim a kincsesládikóból - az Anamé jógagyakorlatok

 

A test, a légzés és a mozgás együttese. 

Számomra ebben rejlik az Anamé jógagyakorlatok zsenialitása. 

Nekem ez az alapja mindennek.


fajl_000.jpeg

A test mindig kéznél van. A légzés is adott. A mozgásra is van lehetőség, kinek-kinek testi állapotának megfelelően. Sőt! Még az is el tudja végezni a gyakorlatokat, aki nem tudja mozgatni a testét. Ilyen speciális esetben a figyelem, az elme pótolja a mozgás hiányát. Vannak ilyen korlátokkal rendelkező gyakorlóink, és szépen fejlődnek.

Biztos megfogalmazódik benned a gondolat, hogy de hát minden élő embernek van teste, légzése, mozgása. És igen! Ez így van! Mindenki meg tudja csinálni az Anamé Program gyakorlatait kortól, egészségi állapottól függetlenül. Minden gyakorló a saját testi adottságainak megfelelően csinálja a gyakorlatokat. A gyakorlatok teljes mértékben biztonságosak, mivel a test a saját izmait használja a mozgás során normál testpozíciókban (pl. állás, ülés stb.) és könnyen végrehajthatóak a mozgások is (pl. karemelés). Ugyanígy a légzés is erőltetés nélkül történik a maga természetességénél fogva. 

A lényegi rész, a mérnöki pontossággal meghatározott energiaáramlás, a test mozgásának és a légzésnek az összhangjából jön létre. A légzésnek vezető szerepe van a mozgáshoz képest - szinte a légzés hatására jön létre a mozgás. 

Ahogy írom ezeket a sorokat, borsódzik a hátam, annyira imádom azt, amikor a testben ebből az összhangból létrejön a kívánt energiaáramlás. 

Távoli hasonlattal élve ez olyan, mint amikor felfújunk egy matracot. Előtte az anyag össze van esve, nem mutatja igazi, kiteljesedett formáját. Ahogy egyre több levegő jut bele, úgy mozdul meg az anyag és kezdi felölteni azt a formát, amire rendeltetett. 

Egy olyan tökéletes harmónia alakul ki a légzés és a mozgás hatására a test és az energiaáramlás között, ami lehetővé teszi, hogy létrejöjjön a csakrák tisztítása, erősödése csakrák megnyitása nélkül. Ez a jógalégzés megmozdítja és gyengéden eltávolítja az energiaáramlás útjából az akadályokat, amik korlátozzák az élet kiteljesedését. 

Nézzük például  a lélek gyakorlatát (ezen az oldalon van az a videó, ami alapján meg tudod tanulni). Egy laza izomtónusú, egyenes állás az alapja a gyakorlatnak. Fontos, hogy amennyire lehet, lazák legyenek a lábizmok is, ezáltal jobban tud ott is áramolni az energia. A karok oldalsó középtartásban vannak végig a gyakorlat alatt. 

A belégzés orron át történik és feltölti a mellkast és a karokat egészen az ujjak végéig. Közben a karok csavarodnak hátra és emelkedik az áll, a fej egy picit hátra megy. A levegő tölti a tüdőt és közben az energia tölti az egész mellkast, a hát felső részét, a karokat és az e testszelvény körülötti teret is. 

Imádom, ahogy a szív minden egyes belégzéssel finoman egyre jobban kapcsolódik felfelé, az ég irányába. Mintha kiemelkedne a hétköznapok szintjéről egy magasabb működésbe. És valóban ez történik. A szürke hétköznapok nyomása alól felszabaduló szív a maga természetességénél fogva felfelé törekszik – egy tisztább, energetizáltabb működés felé. 

A kilégzés is orron át történik. Ekkor a karok és a vállak előre csavarodnak, és a fej is előre billen. Kilégzésnél a szívcsakra tisztul.

Több légzés után jön a következő szakasza a gyakorlatnak. Kilégzés és légzéskinntartás, támasz a térdek felett és a has mozgatása légzés nélkül. Ki és be kell mozgatni a hasat. A köldökcsakra ereje kapcsolódik itt be a gyakorlatba. Ez az a rész, amit a gyakorló a saját belső erejére támaszkodva tesz hozzá a gyakorlathoz. A belső szándék, a kitartás, az akaraterő, a céltudatosság. Ez támasztja alá a szívcsakrát. Azt az alapot adja meg, amire a szívcsakra magasabb működését fel lehet építeni.

Majd belégzés orron át, a tüdő megtöltése levegővel és az energia feltölti a mellkast, a hát felső részét, a karokat és a testszelvény körüli teret is. Közben felemelkedik a törzs kiinduló helyzetbe, karok oldalsó középtartásban, felfelé a tenyerek, picit emel az áll, és légzésbenntartás a szívcsakrában.

Az egész gyakorlat folyamán a laza lábak sziklaszilárdan adják az alátámasztást, a stabilitást azzal, hogy gyökereznek lefelé a talajba. Az egész gyakorlat biztonságos, szívet tisztító, felemelő. 

Légzésbenntartás közben pedig magamban mondom a mantrát. 

“Szeretem és elfogadom magamat és minden embertársamat. Egyek vagyunk!” Ez az alapmantrája ennek a gyakorlatnak. Maga a mantra is azt segíti, hogy a szív jobban tudjon kapcsolódni – nemcsak befelé, hanem kifelé is – és mindez megadja az alapot a fölfelé csatlakozáshoz is. 

A mantra ugyanúgy fontos része a gyakorlatnak, mint bármelyik másik része, fókuszálja a gyakorlat erejét. Ezért is fontos használni akár a korábban említett mantrát, akár saját mantrát. 

A gyakorlat ismertetése alapján remélem látható, hogy mennyire magától értetődően fonódnak egymásba a különböző részek. 

Ezzel a légzéssel, magával az energiaáramlással átszellőzik, felfrissül a szív, a szeretet központja. A mantra pedig fókuszálja a gyakorló figyelmét, szándékát a fejlődési irányra. 

A lélek gyakorlata jól példázza, hogy milyen könnyű végrehajtani az Anamé Program gyakorlatait. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy a pontosan kidolgozott gyakorlatnak milyen mély hatása van. Nem használtunk mást, mint a testet, a légzést és a mozgást. 

A fejlődés, a változás olyan szinten megy végbe, ami az elme számára nem hozzáférhető. Az energetikai problémát szépen fokozatosan, rétegről rétegre haladva tisztítja ki. A gyakorló kellő kitartással, állhatatos gyakorlással eljuthat ennek segítségével  egészen az elakadás gyökeréig.  Ezt kitisztítva a probléma véglegesen megszűnik. 

Számomra ezért zseniálisak az Anamé jógagyakorlatok! A legegyszerűbb építőkockákból, mint amilyen a test, a légzés, a mozgás felépül egy olyan energetikai áramlás, folyamat, ami a fejlődést, az előrelépést szolgálja. Fokozatosan, rétegről-rétegre haladva, eljutva minden szintre. 

A folyamatos, kitartó gyakorlás hatására elhagyják a gyakorló életét azok a korlátozó tényezők, amik addig nem engedték a kiteljesedést. 

 

Hat hasznos tipp az ingyenes gyakorlatokhoz

 

 

  • A légzés vezesse a mozgást

 

Amikor megtanulod  a gyakorlatot a bemutató videóról, először a légzésre fókuszálj. A légzésre építsd rá a mozgást. Így biztos, hogy a légzés fogja vezetni a mozgást. Ez adja meg számodra azt, hogy a gyakorlatból ki tudd hozni a maximumot a fejlődésedhez. Hagyj időt magadnak, hogy jól megtanuld a gyakorlatot. Ugyanakkor ne parázz azon, hogy jól csinálod-e. 

Én akkor tudtam igazán mélységében megismerni a gyakorlatok hatását, amikor erre jobban figyeltem.  Így jobban megmutatták magukat az elakadások – nálam ezek főleg testérzetek voltak. Például, maradva a részletesen leírt lélek gyakorlatánál, a karokat néha mintha nehezebb lenne tartani, mozgatni a végrehajtás során, mint máskor. De ide tartozik az is, amikor a figyelmemmel követem a gyakorlat során a légzést, az energiaáramlást, és mintha lenne olyan szakasz a testben, ahol az áramlást nem tudom követni, nem érzékelem. Az ilyenek mind annak jelei, hogy azon a területen az energiaáramlás útjában akadály van.

 

 

  • Gyakorolj minden nap

 

A rendszeresség az egyik legfontosabb a fejlődés útján. Rétegről rétegre tudod átenergetizálni az egész életedet. Ehhez kitartás kell.

Érdemes a gyakorlást beépítened a mindennapjaidba, a napi rutinodba. Ez nagyon sokat segít abban, hogy szerves részévé váljon az életednek. Annyira váljon napi életed részévé, hogy kényelmetlen legyen, ha mégse csinálod. Érdemes kipróbálnod a különböző napszakokat, megfigyelve, hogy mikor esik jól neked a legjobban a gyakorlatok végzése. És érdemes azt is megfigyelned, hogy melyik napi rutinod után, illetve elé érdemes besorolnod.

Ha úgy érzed, végképp lehetetlen gyakorolnod, akkor javasolom, hogy mindegyik ingyenes gyakorlatból csak egy-egy darabot pár légzéssel csinálj meg. Az egész maximum 5 perc. Egy ilyen rövid ideig tartó gyakorlás is már nagyon sokat tud adni, és ezzel tartod azt is, hogy mindennap megvan a gyakorlás.

Én 2007 óta gyakorolok, és ezalatt a hosszú idő alatt volt lehetőségem kipróbálni minden napszakot, szinte minden variációs lehetőséget. Kiderült, hogy reggel szeretek a legjobban gyakorolni. Felkelés után, a reggeli citromos víz fogyasztása előttre iktatom be a gyakorlásomat. Azt tapasztaltam, hogy jól ébreszti a testet, és már egy magasabb energiaszinten indul a nap. Így az egész napomat végigkíséri a reggeli gyakorlás áldásos hatása. 

 

 

  • Szeresd magad!

 

Ha nem sikerült valami miatt tartanod, hogy mindennap gyakorolj, akkor fontos, hogy ne korhold magad emiatt. Sokat segít a fejlődésben, ha jóban vagy önmagaddal. A neheztelések saját magunk irányába göröngyösebbé teszik az előrehaladást. Azt is bocsásd meg magadnak, ha nem tudod ezt megtenni.

Ezzel nekem volt dolgom rendesen. Sajnos a családi örökség anyai és apai ágon is arra hajlamosított, hogy korholjam magam, ha valamit nem úgy sikerült csinálnom, ahogy szerettem volna, vagy ahogy mások elvárták. Állhatatos, kitartó gyakorlásra volt szükségem, hogy egyáltalán felismerjem magamban tudatosan ezt az elakadást.  

fajl_teniszlabda.jpeg

 

 

Az ingyenes gyakorlatok előtt és után közvetlenül mindenképpen csináld ezt a gyakorlatot. Ugyanakkor ha a nap bármely szakában azt érzed, hogy feszültség jött létre a szívedben, és van rá lehetőséged, akkor is elvégezheted. Nem tudod túl sokszor csinálni. A szív kitüntetett terület a fejlődésünk során. Sokszor a más csakrákban feljövő feszültség a szívben is nyugtalanságot okoz. Ezt érdemes mindig elengedni. Én olyan gyakran használom ezt a gyakorlatot, amilyen gyakran szükségét érzem. 

 

 

  •  És ha feszült vagyok és nincs lehetőségem megcsinálni az előbbi stresszoldó gyakorlatot?

 

Akkor sóhajts párat szájon át kicsit hosszabb kilégzéssel. 

Például ha tömegközlekedési eszközön utazol, akkor sajnos nincs lehetőség hasra feküdni egy kis teniszlabdás gyakorlat miatt (sajnos az új buszbeszerzési tenderben se szerepel ez a követelmény). Arra viszont van lehetőséged, hogy akár séta közben, akár állva, akár ülve a kilégzés segítségével a mellkasodat, a szívedet tehermentesítsd. Elsősegélynek megteszi bármilyen helyzetben. Ez egy természetes technika, ami bennünk van, csak a mi kultúránkban annyira nem elfogadott a hangos légzés. Figyeld meg, hogy a pici gyerekek és az idős emberek milyen jól tudnak sóhajtani! Előbbieket még nem zavarják a kulturális korlátok, utóbbiakat már nem. 

Én is tudatosan használom ezt és sokat segít a hétköznapokban. 

Egyik alkalommal vásárlás közben a mirelit áruknál éreztem, hogy feszültség van a szívemben és párat sóhajtottam. könnyebb is lett.  A mellettem álló idős nő erre reagálva megkérdezte: “Fiatalember! Jól van?” mire én: “Most már jobban.”

Bátran használd a sóhajtást, amikor csak feszültséget érzel a szívedben!

 

  • Használj bátran Anamé által energetizált kristályokat!

 

Érdemes azokat a csakratisztító, csakraenergetizáló karkötőket viselned gyakorlás közben is, amelyik területet éppen tisztítod, erősíted, vagyis magasabb szintre szeretnéd emelni. Ez persze lehet Anamé marokkő is a zsebedben. Bal oldalra tesszük a tisztító és jobb oldalra az energetizáló kristályokat, így ezek egymás között egy finom energetikai ívet hoznak létre, tartanak fenn. Ez plusz segítség a gyakorlónak a fejlődésben. Ennek legmagasabb foka az, amikor minden csakrához tartozó kristály a rendelkezésünkre áll és úgy gyakorolunk. 

fajl_kristalyok.jpeg

Amikor végre sikerült összegyűjtenem a teljes kristályszettet, és úgy gyakoroltam, az fantasztikus élmény volt. A kristályok így együtt dolgozva minden csakrámon, minden életterületen, felfrissítették, energetizálták a testem, a lelkem. Egy olyan magasabb szintre segítettek eljutni, amit korábban nem ismertem. Azóta is, ahogy csak tehetem, a kristályokkal együtt gyakorolok. Anamé véleménye és a tanácsa is az, hogy legyenek nálunk az energetizált  kristályok gyakorlás közben is. Erre buzdítalak téged én is! 

És egy kis plusz – Anaménak ez a blogbejegyzése pont témába vág: Hogyan építsd be az Anamé Program Karma Killer jóga gyakorlatait a mindennapjaidba?  

 

Köszönöm, hogy velem voltál – ennyi fért bele a mai posztomba. Remélem, tudtam segíteni neked ezekkel a tippekkel!

Ha kérdésed van az írásommal kapcsolatban, akkor a kommentrészben fel tudod tenni.

Ha tetszett és hasznosnak találtad az írást, kérlek, oszd meg másokkal is!

 

A következő bejegyzésemben arról írok, hogy hogyan változott a kapcsolatom a pénzhez a fejlődés útján járva.

Érdekes történeteket, tapasztalatokat osztok majd meg veled.

 

Szeretettel

Laci
















A bejegyzés trackback címe:

https://fejlodesanameprogram.blog.hu/api/trackback/id/tr8716421336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása